Rijangsten |
Examenvrees |
Rijangst |
Opfrisrijles |
Faalangst |
Rijtest
Rijschool DenK is gespecialiseerd in rijles voor mensen met faalangst en rijangst. Rob van Dijk is al meer dan vijf jaar actief voor Rijschool DenK en vertelt over zijn vak.
Heb ik Rijangst of Faalangst?
“Dat is zeker niet hetzelfde,” begint Rob. “Mensen met
rijangst hoeven niet persé meer op examen te gaan. Ze hebben veelal hun rijbewijs al, maar durven de auto niet meer in te stappen. Dat kan zijn omdat ze te lang niet hebben gereden, maar ook omdat ze iets onprettigs hebben meegemaakt.” Rob weet verschillende voorbeelden te noemen. Van de dame die jaren getrouwd was en nooit zelf reed, maar nu gescheiden is en zelf de weg op wil – tot iemand die betrokken is geweest bij een ongeluk. Dat is echter de kleinste categorie leerlingen die Rob ziet. “Rijangst ontstaat soms juist tijdens de rijles. Ik heb vaak leerlingen gehad die bij een instructeur les hadden gehad die de leerling wilde uitdagen ineens de snelweg op te gaan. Als diegene zich daar niet comfortabel bij voelt, dan kan dat de aanleiding zijn voor rij-angst voor snelwegen.”
Faalangst zie je vaker bij leerlingen die rijlessen nemen en het autorijden wel beheersen, maar denken dat ze het niet kunnen. “Faalangst komt steeds vaker voor,” hervat Rob. “In deze maatschappij is de druk om te presteren steeds hoger. Je mág niet zakken van je omgeving. Je wil niet afgaan. Daar worden mensen zenuwachtig van, en dat kan resulteren in zweten en buikpijn als diegene ook maar dénkt aan het CBR examen. Men neemt vaak ook te weinig lesson om het autorijden goed onder de knie te krijgen.”
Aanpak voor Rijangst en Faalangst
Rob en Rijschool DenK bieden een speciale aanpak voor leerlingen die kampen met rij-angst of faalangst. Rob is gediplomeerd hypno therapeur en thuis in NLP - Neuro Linguistisch Programmeren.
Deze technieken worden ingezet om de leerling op zijn gemak te stellen en positief te bevestigen. “Iemand die angstig is voor een bepaalde handeling, kan ik helpen door deze handeling te ankeren. Samen koppelen we deze handeling aan een positieve ervaring, in plaats van de negatieve. Zo voelt de leerling zich snel zekerder”.
“Het is zeker niet zo dat angst in het verkeer altijd slecht is” vervolgt Rob. “Het is natuurlijk ook een signaalfunctie om je te waarschuwen voor gevaar zodat je geen risico’s neemt”. Maar neemt dit gevoel de overhand, dan is specifieke rijles voor rijangst of faalangst aan te raden. Het CBR biedt tegenwoordig ook speciale examens. De examinator – speciaal gericht op faalangst en rijangst - wordt vooraf door ons ingeseind dat de leerling extra tijd nodig heeft. Er is ook een time-out mogelijk tijdens het examen.
Wanneer neem je speciale Rijangst of Faalangst lessen?
Rijschool DenK hanteert een speciale vragenlijst om mensen te begeleiden in hun keuze voor lessen. Dit is een keuzehulp om te kunnen bepalen of speciale rijangst- of faalangst les aan te raden is en welke instructeur het beste past. Na een intakegesprek om elkaar te leren kennen en een eerste rijles, krijgt de leerling een advies op maat. De instructeur neemt de tijd om samen rustig af te stemmen welke aanpak tot succes en een zeker gevoel gaat leiden.
Met een goed gevoel de weg weer op
Rijschool DenK heeft al meer dan duizend mensen geholpen zich weer prettig te voelen in de auto, of dat felbegeerde roze kaartje te behalen. “Het is fantastisch om te zien dat iemand zich zekerder gaat voelen. Dat met wat extra aandacht, ook de meest angstige leerling weer met plezier de weg op gaat.