Rijschool DenK
Rijangsten | Examenvrees | Rijangst | Opfrisrijles | Faalangst | Rijtest

Rijtest

De overheid heeft bepaald dat bestuurders vanaf 70 jaar minimaal elke vijf jaar een medische keuring moeten ondergaan om het rijbewijs te kunnen vernieuwen. Deze keuring is bedoeld om ouderen veilig en verantwoord aan het verkeer deel te laten blijven nemen. De rijtest is hiervan een onderdeel. Het CBR beoordeelt dit op basis van uw Eigen Verklaring en informatie van de medisch specialist. Als een rijtest in uw situatie nodig is krijgt u hiervoor een oproep van het CBR. In die oproep staat wanneer, waar en bij wie u verwacht wordt. In de oproep staat ook of u met uw eigen auto mag komen of met een lesauto.

Medische Rijtest in Amsterdam bij het CBR

Het CBR, de politie, een verzekering of een medisch adviseur wil soms nauwkeuriger weten of een bestuurder geschikt is om nog auto te kunnen rijden. De laatstgenoemde zal u in zo´n geval doorsturen naar het CBR voor een medische testrit oftewel een rijtest met een ´deskundige praktische rijgeschiktheid´. Die beoordeelt of u nog rijgeschikt bent. Dit is geen nieuw rijexamen, maar enkel een beoordeling of u nog geschikt bent om te rijden.

Waarom een technische rijtest

Het is ook mogelijk dat u een uitnodiging ontvangt voor een technisch onderzoek. In zo´n geval kan het mogelijk zijn dat de deskundige beslist dat er technische aanpassingen nodig zijn in uw auto zoals bijvoorbeeld een gaspedaal aan het stuur, of een verplaatste reminrichting. Ook hier is een rijtest geen rijexamen. Een rijtest wordt afgenomen om te kijken of de betrokkene het motorvoertuig op een veilige en verantwoorde manier bestuurt. U moet niet alleen dezelfde mogelijkheden krijgen, maar voor u moeten ook dezelfde veiligheidsnormen gelden.

De Regels

Om te zorgen dat iedere bestuurder rond het zeventigste levensjaar medisch wordt gekeurd, wijkt de geldigheid van het rijbewijs vanaf het zestigste jaar af. De regels bij vernieuwing zijn als volgt:

60 tot 65 jaar Rijbewijs is geldig tot 70 jaar.
65 tot 70 jaar Rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig
70 jaar of ouder Rijbewijs maximaal 5 jaar geldig na medische keuring

Lesauto Huren voor rijstest bij Cbr Amsterdam

U kunt bij ons een lesauto huren met instructeur (verplicht). Dit kost € 110,- incl. btw per rijstest. U kunt eventueel ook één of meerdere opfrisrijlessen nemen voor de rijstest a €49,- per uur. De instructeur wijst u dan op verbeterpuntjes of wijzigingen sinds u uw rijbewijs heeft gehaald. Voor het huren van een lesauto kunt u telefonisch contact opnemen met 020 - 489 08 01.

Afspraak inplannen voor een rijtest bij RijschoolDenK.nl

Wanneer u de rijtest in een lesauto moet doen, kunt u zelf een afspraak maken via een rijschool. In de oproep leest u precies hoe u dit doet. Wanneer u de rijtest in uw eigen auto kunt doen, wordt de rijtest voor u ingepland door het CBR. In de oproep die u ontvangt staat wanneer, waar en bij wie u verwacht wordt.

Kosten rijtest

U betaalt geen kosten voor de rijtest. Wanneer u niet verschijnt of de afspraak wijzigt of annuleert binnen 14 dagen voor de gereserveerde datum, wordt door het CBR aan u het wegblijftarief van € 75,00 in rekening gebracht. Wanneer u een gegronde reden heeft voor het niet verschijnen, wijzigen of annuleren, hoeft u dit bedrag niet te betalen.

Hoe ziet een rijtest eruit?

Eerst is er een korte kennismaking met de deskundige van het CBR en daarna gaat u samen de weg op voor de rijtest. Tijdens de rit kijkt de deskundige of u het voertuig nog op voldoende verantwoorde wijze kunt bedienen en besturen en of u goed reageert in verschillende verkeerssituaties. Bovendien kijkt hij of u voldoende op de hoogte bent van de verkeersregels van ’nu’. De deskundige toetst uw rijgeschiktheid op een aantal punten, bijvoorbeeld:

Kunt u:

Hoe de test precies wordt ingericht, hangt af van uw medische situatie. Dit wordt met u besproken tijdens de kennismaking. Neemt u gerust vrijblijvend telefonisch contact met ons op indien u nog meer vragen heeft of een afspraak wilt maken.